Wykonanie
Kolejne ciasto w rodzaju babki . Tym razem wilgotne i o intensywnym
pomarańczowym smaku i zapachu. Piekłam już podobne, ciasto
maślano pomarańczowe, rewelacyjne w smaku ciasto, które znikło w tempie błyskawicznym. Z tym było podobnie. Polewę zrobiłam z połowy porcji i to był chyba błąd, bo polewa bardzo pasuje do tego ciasta pełniąc rolę smakowitego kremu.
125 g
masła1 łyżka startej
skórki pomarańczowej220 g (1 szklanka) drobnego
cukru3
jajka85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)300g (2 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniającym60 ml(1/4 szklanki) soku z
pomarańczy250(1 szklanka) g
jogurtuPolewa pomarańczowa:240(1 1/2 szklanki) g
cukru pudru30 g
masła, miękkiego2 łyżki
soku pomarańczowegoPiekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.Ucieramy
masło, skórkę i
cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym
żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana
mąkę i sok wymieszany z
jogurtem w dwóch partiach.Ubijamy
białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.Polewa: mieszamy
cukier puder z
masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.