ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto w rodzaju babki . Tym razem wilgotne i o intensywnym pomarańczowym smaku i zapachu. Piekłam już podobne, ciasto maślano pomarańczowe, rewelacyjne w smaku ciasto, które znikło w tempie błyskawicznym. Z tym było podobnie. Polewę zrobiłam z połowy porcji i to był chyba błąd, bo polewa bardzo pasuje do tego ciasta pełniąc rolę smakowitego kremu.
125 g masła
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
220 g (1 szklanka) drobnego cukru
3 jajka
85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)
300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy
250(1 szklanka) g jogurtu
Polewa pomarańczowa:
240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru
30 g masła, miękkiego
2 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i sok wymieszany z jogurtem w dwóch partiach.
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.
Polewa: mieszamy cukier puder z masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.
To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/04/pomaranczowe-ciasto-jogurtowe.html