ßßß
125 g masła1 łyżka startej skórki pomarańczowej220 g (1 szklanka) drobnego cukru3 jajka85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy250(1 szklanka) g jogurtuPolewa pomarańczowa:240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru30 g masła, miękkiego2 łyżki soku pomarańczowegoPiekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i sok wymieszany z jogurtem w dwóch partiach.Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.Polewa: mieszamy cukier puder z masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.