ßßß Cookit - przepis na Ciasto maślano - pomarańczowe

Ciasto maślano - pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Ciasta na lato, to zwykle ciasta owocowe, ale ponieważ jedynymi owocami jakie miałam dzisiaj w domu były pomarańcze, więc poszperałam w dostępnych mi przepisach i upiekłam to bardzo proste ciasto maślano-pomarańczowe . Ciasto pachniało obłędnie pomarańczami w czasie przygotowywania i pieczenia. Do tego okazało się, że jest bardzo smaczne i bardzo wilgotne. I choć był to wypiek w ciemno, bo książka z której korzystałam, a mianowicie "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly, nie ma ani jednego zdjęcia...to był to wypiek bardzo udany!
250 g miękkiego masła
2 łyżki startej skórki pomarańczy
1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru
4 jajka
1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)
1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki
3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2 pomarańczy)
lukier:
1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki soku z pomarańczy
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek.
Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.
Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście.
To ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/ciasto-malano-pomaraczowe.html