Wykonanie
Ciasta na lato, to zwykle ciasta
owocowe, ale ponieważ jedynymi
owocami jakie miałam dzisiaj w domu były
pomarańcze, więc poszperałam w dostępnych mi przepisach i upiekłam to bardzo proste ciasto
maślano-
pomarańczowe . Ciasto pachniało obłędnie
pomarańczami w czasie przygotowywania i pieczenia. Do tego okazało się, że jest bardzo smaczne i bardzo wilgotne. I choć był to wypiek w ciemno, bo książka z której korzystałam, a mianowicie "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly, nie ma ani jednego zdjęcia...to był to wypiek bardzo udany!
250 g miękkiego
masła2 łyżki startej skórki
pomarańczy1 1/2 szklanki(330 g) drobnego
cukru4
jajka1 1/2 szklanki(225 g)
mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1/2 szklanki(75 g) zwykłej
mąki3/4 szklanki(180 ml)
soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2
pomarańczy)
lukier:1 1/2 szklanki(240 g)
cukru pudru1 łyżeczka miękkiego
masła2 łyżki soku z
pomarańczyNastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek.
Masło, skórkę i
cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1
jajku i ubijamy. Dodajemy
mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy
masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą
wodą i mieszamy
cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście.To ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość.