ßßß
250 g miękkiego masła2 łyżki startej skórki pomarańczy1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru4 jajka1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2 pomarańczy)lukier:1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru1 łyżeczka miękkiego masła2 łyżki soku z pomarańczyNastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek.Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.Przygotowanie lukruCukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście.To ciasto bardzo długo utrzymuje swą świeżość.