ßßß Cookit - przepis na Arancini - włoskie kulki ryżowe

Arancini - włoskie kulki ryżowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię takie dania z ryżu, zawsze dobrze smakują i można narobić od razu na 2 dni. Kuleczki dodatkowo są nadziane farszem z pieczarek i sera, który delikatnie ciągnie się mmm...pycha. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz niczym ryżowe krokiety :) Przepis z bloga Ugotujmy to.pl
Składniki : ( wychodzi około 25 sporych lub więcej mniejszych kuleczek )
1,5 szklanki ryżu arborio ( lub innego, który po ugotowaniu dobrze się klei )
3 szklanki bulionu ( u mnie zwykła gorąca woda )
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
3 łyżki startego parmezanu ( użyłam zwykłego żółtego sera )
sól, pieprz
1 jajo
Ponad to :
mąka do panierowania
2 jajka roztrzepane
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Farsz : ( farsz można przygotować dzień wcześniej )
250 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
6 łyżek startego żółtego sera
pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie, polecam dodać )
sól, pieprz
olej do smażenia
Najpierw przygotujemy farsz. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę tak samo czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, Podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy pieczarki i czosnek. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych pieczarek dorzucamy ser i pociętą natkę pietruszki. Odstawiamy.
Kolejno przygotowujemy ryż. cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Dorzucamy ryż, smażymy aż zrobi się szklisty. Następnie dolewamy jedną chochlę bulionu/wody, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie cały płyn i dolewamy kolejna chochlę bulionu. Postępujemy tak do momentu aż ryż będzie al `dente czyli lekko twardy. Zdejmujemy ryż z ognia dodajemy ser, przyprawy. Kiedy ostygnie dodajemy jajko, mieszamy.
Na wilgotną dłoń nakładamy łyżkę ryżu, rozpłaszczamy dość cienko.Na środek nakładamy farsz, oblepiamy go dookoła ryżem formując kulę. Tak postępujemy z resztą składników. następnie kule obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/06/Arancici-wloskie-kulki-ryzowe.html