Wykonanie
Bardzo lubię takie dania z
ryżu, zawsze dobrze smakują i można narobić od razu na 2 dni. Kuleczki dodatkowo są nadziane farszem z
pieczarek i
sera, który delikatnie ciągnie się mmm...pycha. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz niczym
ryżowe krokiety :) Przepis z bloga Ugotujmy to.pl

Składniki : ( wychodzi około 25 sporych lub więcej mniejszych kuleczek )1,5 szklanki
ryżu arborio ( lub innego, który po ugotowaniu dobrze się klei )3 szklanki
bulionu ( u mnie zwykła gorąca
woda )1
cebula2-3 łyżki
oliwy3 łyżki startego
parmezanu ( użyłam zwykłego
żółtego sera )
sól,
pieprz1
jajoPonad to :
mąka do panierowania2
jajka roztrzepane
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaFarsz : ( farsz można przygotować dzień wcześniej )250 g
pieczarek2
cebule3 ząbki
czosnku6 łyżek startego
żółtego serapęczek
natki pietruszki ( opcjonalnie, polecam dodać )
sól,
pieprzolej do smażeniaNajpierw przygotujemy farsz.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę tak samo
czosnek. Na patelni rozgrzewamy
olej, Podsmażamy
cebulę, następnie dorzucamy
pieczarki i
czosnek. Smażymy do momentu aż
woda z
pieczarek odparuje. Doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych
pieczarek dorzucamy
ser i pociętą
natkę pietruszki. Odstawiamy.Kolejno przygotowujemy
ryż.
cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na
oliwie aż zmięknie. Dorzucamy
ryż, smażymy aż
zrobi się szklisty. Następnie dolewamy jedną chochlę bulionu/wody, mieszamy, czekamy aż
ryż wchłonie cały płyn i dolewamy kolejna chochlę
bulionu. Postępujemy tak do momentu aż
ryż będzie al `dente czyli lekko twardy. Zdejmujemy
ryż z ognia dodajemy
ser,
przyprawy. Kiedy ostygnie dodajemy
jajko, mieszamy.Na wilgotną dłoń nakładamy łyżkę
ryżu, rozpłaszczamy dość cienko.Na środek nakładamy farsz, oblepiamy go dookoła
ryżem formując kulę. Tak postępujemy z resztą składników. następnie kule obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Smażymy na
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Smacznego :)