Wykonanie
Orzeźwiająca, chrupiąca, idealna na przekąskę lub śniadanie. Można komponować ją na wiele sposobów dodając np.
sałatę lodową,
cykorię, ulubione
orzechy czy zamiast
truskawek inne
owoce. Inspirowałam się Tym przepisem.

Składniki :garść
świeżego szpinaku1/2 łodygi
rabarbarukilka
truskawekgarść
orzeszków piniowych ( można użyć innych
orzechów : włoskich, pekan,
migdałów itp. )1,5 łyżeczki
cukru1-2 łyżeczki
soku z cytrynySzpinak płuczemy pod bieżącą
wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł.
Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy
cukrem i zalewamy
sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.Dressing z
makiem :1 czubata łyżka
serka quark lub innego kremowego np. philadelphia3 łyżki
mleka1 łyżka
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka suchego
makuSerek mieszamy z
mlekiem i
sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej
mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy
sałatkę.Smacznego :)