ßßß
Sezon na przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli truskawka w duecie z rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji (przepis tutaj), w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.
Czas przygotowania: 180 minut, całkowity czas 2 dniSkładniki:1000 g truskawek400 g rabarbaru300 g cukrusok z cytryny
Wykonanie:Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy.Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.