Wykonanie
Pin It

Sezon na
przetwory - czas start ! No to zaczynamy zabawę w przygotowywanie zapasów na zimę. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony zestaw, czyli
truskawka w duecie z
rabarbarem. od kilku lat robię go już w troszkę innej wersji (przepis tutaj), w tym roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten
dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.


Czas przygotowania: 180 minut, całkowity czas 2 dniSkładniki:1000 g
truskawek400 g
rabarbaru300 g
cukrusok z cytryny
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki.
Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy
cukrem.
Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy.Po tym czasie dodajemy
sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki
owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem.
Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.Ja staram się nie dolewać
wody, bo z reguły
owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona
dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
