Wykonanie
Dżem w takim zestawie:
rabarbar-
truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej
truskawki i kwaskowego
rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych
przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-)Składniki:1 kg
truskawek1 kg
rabarbaru80 dag
cukruWykonanie:
Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag
cukru w jednej misce i to samo robimy z
truskawkami w drugiej misce.
Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki
owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem.
Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.Ja staram się nie dolewać
wody, bo z reguły
owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona
dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.Wyszło mi 5 małych słoiczków.