ßßß
ciasto naleśnikowe klasyczneokoło pół kg dojrzałych truskawek3-4 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowy)lub miodukilka kropel soku z cytryny1 łyżeczka masłasos truskawkowyPrzygotowanie1. Umyte i osączone truskawki, jeśli duże kroję w plastry lub kostkę. Podgrzewam chwilę i zaraz dodaję cukier, trochę soku z cytryny. Praktycznie kiedy się zagotują a trwa to maksymalnie pół minuty, wyłączam palnik i dodaję masło. W dużym rondlu będzie krócej, bo szybciej odparuje z nich nadmiar wody.2. Smażę tradycyjne duże naleśniki.3. Wykładam nadzienie, zostawiając od brzegów kilka cm pustych. Składam najpierw naleśnika na połowę, którą dalej składam na kolejną połowę. Prosto i szybko.4. Polewam naleśniki sosem truskawkowym . Rozpuszczam około 50 g. czekolady z niewielką ilością śmietanki. Możecie oczywiście dalej fantazjować - bita śmietana, lody, jogurt, syrop klonowy, jakieś dodatkowe owoce - ja poprzestanę na truskawkach i czekoladzie, bo dla mnie już jest super.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika