Wykonanie
Pin It

Za oknem piękne lato, najwyższa więc
pora zacząć sezon
lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do
lodów do zamrażarki, dziś można już było zabrać się za ich produkcję. W tym sezonie na pierwszy ogień poszedł
sorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go z
trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia
lodów, możecie użyć po prostu blendera.


Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:500 g
truskawek4 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru**Ilość
cukru zależy od tego jak słodkie są
truskawki.


Wykonanie:
Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać
sokiem cytrynowym i zasypać
cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie
truskawki zblendować na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do
lodów,
truskawki po 60 minutach macerowania wkłada,y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.Przekładamy do plastikowych pojemniczków na
lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.

