Wykonanie
Domowe
przetwory mają w sobie coś magicznego :) Wymagają większego nakładu pracy niż po prostu otwarcie słoiczka ze sklepu, ale zdecydowanie warto. Dokładnie wiemy, co jest w środku, mają o wiele lepszy smak, a widok półek zastawionych
owocami lata- bezcenny :) Jest to też miły prezent dla znajomych, na dodatek wpisujący się w modną konwencję hand made.Teraz jest idealny czas na
przetwory truskawkowe- są one najtańsze i najsłodsze. Mój
dżem (wzorowany na przepisie z Moich Wypieków) jest słodki- zgodnie z życzeniem B, ale można zmniejszyć ilość
cukru.Kiedyś wyparzałam słoiki wrzątkiem, a po napełnieniu gotowały się w garnku z
wodą. W tym roku stawiam na piekarnik, jest szybciej i efektywniej, zwłaszcza, że więcej słoików na raz się w nim
mieści.Zbliżają się pierwsze urodziny mojego bloga, a ja mam potrzebę zmian. Mam nadzieję, że nowy szablon (jeszcze nieskończony) Wam również się spodoba! :)SKŁADNIKI:3 kg
truskawek800 g
cukru5 łyżek
soku z cytrynyTruskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka z grubszym dnem. Dodać
cukier i
sok z cytryny. Przełożyć garnek na kuchenkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kilka godzin (na małym ogniu, bez przykrywki), aż
woda odparuje, a
dżem będzie miał odpowiednią konsystencję. Ja rozłożyłam gotowanie na 3 dni, po 1-2 godziny każdego dnia.Słoiki razem z przykrywkami umyć, wysuszyć, wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 110C (termoobieg), piec słoiki około 15 minut (od osiągnięcia temperatury 110 C). Słoki napełnić gorącym
dżemem, dobrze zakręcić i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Wystudzić i gotowe :)