Wykonanie
Puszyste, mięciutkie, syte, zdrowe o wyraźnym smaku
płatków owsianych z nutą
banana.
Szpinaku praktycznie czuć. Najlepiej smakują z
jogurtem :) Przepis z The healthy maven.com.

Składniki : ( na około 21 niewielkich sztuk )2 szklanki
mąki owsianej lub zmielone na pył
płatki owsiane ( w oryginalnym przepisie bezglutenowej lub
płatków owsianych bezglutenowych)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki
jogurtu greckiego1 dojrzały
banan1 szklanka
szpinaku1/4 łyżeczki
sody3/4 szklanki
niesłodzonego mleka migdałowego lub innego ( u mnie
sojowe )1
jajko1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu lub
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSuche składniki łączymy razem :
mąkę, proszek,
sodę,
sól.Osobno widelcem rozgniatamy
banana na puree. Do miski wlewamy
mleko i wrzucamy
szpinak, miksujemy blenderem do całkowitego rozdrobnienia
zieleniny. Następnie dodajemy rozgniecionego
banana,
jogurt,
jajo,
miód, ekstrakt. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.Mokre składniki przelewamy do suchych. mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.Patelnię można posmarować
masłem lub
olejem. Ja smażyłam na teflonie bez niczego.Smacznego :)