Zdrowe i łatwe w przygotowaniu jeżynowe pancakes z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem greckiego jogurtu. Zamiast jeżyn można użyć innych drobnych owoców, np. jagód lub borówek amerykańskich.Inspiracja pochodzi stąd .Składniki na ok. 10 sztuk:170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)2 duże jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia300 g jogurtu greckiego1 szklanka drobnych jeżynsyrop klonowy, syrop z agawy lub miód, do polaniaJajka wymieszać z jogurtem, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Masa będzie dosyć gęsta.Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, spryskać olejem w sprayu. Za pomocą łyżki do lodów wyłożyć porcję ciasta na patelnię, formując placuszek kolistymi ruchami. Na wierzchu ułożyć po kilka jeżyn i smażyć ok. 3 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.Podawać polane syropem i udekorowane resztą owoców.Życzę smacznego!Udział w akcjach kulinarnych: