ßßß Cookit - przepis na Pancakes z jeżynami

Pancakes z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Zdrowe i łatwe w przygotowaniu jeżynowe pancakes z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem greckiego jogurtu. Zamiast jeżyn można użyć innych drobnych owoców, np. jagód lub borówek amerykańskich.
Inspiracja pochodzi stąd .
Składniki na ok. 10 sztuk:
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
2 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 g jogurtu greckiego
1 szklanka drobnych jeżyn
syrop klonowy, syrop z agawy lub miód, do polania
Jajka wymieszać z jogurtem, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Masa będzie dosyć gęsta.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, spryskać olejem w sprayu. Za pomocą łyżki do lodów wyłożyć porcję ciasta na patelnię, formując placuszek kolistymi ruchami. Na wierzchu ułożyć po kilka jeżyn i smażyć ok. 3 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
Podawać polane syropem i udekorowane resztą owoców.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/08/pancakes-z-jezynami.html