Wykonanie
Bardzo smaczna, aromatyczna, lekko ostra. Jedna z lepszych jakie do tej
pory jadłam naprawdę warta uwagi. Przepis Rachel Allen z książki " Entertainig at
home"

Składniki :25 g
masła425 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki150 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
sól,
pieprz750 ml
bulionu warzywnego lub z
kurczaka ( u mnie
woda )250 ml
mleka albo 125 ml
mleka i 125 ml
śmietanyDo serwowania :250 g chorizo pocięte w krążki1 łyżka
oliwyPesto
pietruszkowe :25 g
natki pietruszki posiekanej25 g startego
parmezanu25 g
orzeszków pinii2 ząbki
czosnku75 ml
oliwy extra virginspora szczypta
soliW rondlu rozpuszczamy
masło, wrzucamy
ziemniaki i
cebulę, przyprawiamy, podsmażamy na niewielkim ogniu 10 minut.Wlewamy
bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia, dodajemy
mleko i całość miksujemy blenderem. Jeśli będzie potrzeba można dodać więcej
bulionu.Składniki na pesto miksujemy na gładką masę, odstawiamy.Chorizo podsmażamy na
oliwie na chrupko, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Zupę serwujemy z chorizo i pesto.Smacznego :)