ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana z chorizo i pesto pietruszkowym

Zupa ziemniaczana z chorizo i pesto pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, aromatyczna, lekko ostra. Jedna z lepszych jakie do tej pory jadłam naprawdę warta uwagi. Przepis Rachel Allen z książki " Entertainig at home"
Składniki :
25 g masła
425 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
150 g cebuli, pokrojonej w kostkę
sól, pieprz
750 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka ( u mnie woda )
250 ml mleka albo 125 ml mleka i 125 ml śmietany
Do serwowania :
250 g chorizo pocięte w krążki
1 łyżka oliwy
Pesto pietruszkowe :
25 g natki pietruszki posiekanej
25 g startego parmezanu
25 g orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
75 ml oliwy extra virgin
spora szczypta soli
W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki i cebulę, przyprawiamy, podsmażamy na niewielkim ogniu 10 minut.
Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia, dodajemy mleko i całość miksujemy blenderem. Jeśli będzie potrzeba można dodać więcej bulionu.
Składniki na pesto miksujemy na gładką masę, odstawiamy.
Chorizo podsmażamy na oliwie na chrupko, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Zupę serwujemy z chorizo i pesto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/03/Zupa-ziemniaczana-z-chorizo-i-pesto-pietruszkowym.html