Wykonanie
Pulpeciki powstały na podstawie przepisu na greckie pulpeciki w
sosie pomidorowym z książki Okrasy i Pascala ale z braku produktów improwizowałam tym co mam w domu. Pulpeciki wyszły bardzo smaczne i delikatne. Na prawdziwą wersję grackich pulpetów z oryginalnym przepisem na pewno skuszę się w przyszłym tygodniu a tym czasem pozostawiam Wam moją zmienioną wersję. Przepis z bloga Dziewczyna kucharza .

Składniki :400 g
mięsa mielonego drobiowego1
cebulapęczek świeżej
natki pietruszki lub niewielka garść suszonej ale najlepiej jak macie świeżąpuszka 400 g
pomidorów z puszki90 g
koncentratu pomidorowego1,5 szklanki
wody3-4 kromki
pieczywa60 g
fetyniewielka garść
kaparów wcześniej opłukanych1 małe
jajkomlekosól,
pieprzolejpłaska łyżka
masłaCebulę z grubsza siekamy razem z
natką pietruszki. Następnie blenderujemy na gładką masę. Połowę masy
pietruszkowo - cebulowej podsmażamy na 2 łyżkach
oleju drugą połowę masy odkładamy. Do podsmażonej na patelni
cebuli dodajemy
pomidory z puszki, koncentrat,
wodę doprawiamy
solą i
pieprzem i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż sos zgęstnieje pamiętając żeby zamieszać co jakiś czas.Z kromek
chleba wyciągamy miąższ, zalewamy niewielką ilością
mleka, zostawiamy aby ładnie nasiąkł.
Fetę kroimy w nieduzą kostkę.Do miski wkładamy
mięso, pozostałą masę
pietruszkowo-
cebulową, opłukane
kapary,
jajko,
fetę, odciśnięty z nadmiaru
mleka miąższ
chleba, doprawiamy
solą,
pieprzem. Wyrabiamy całość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy małymi porcjami
bułkę tartą. Należy uważać, żeby nie przesadzić i żeby
mięso nie było zbyt zbite.Wilgotnymi rękoma formujemy pulpeciki. Smażymy na
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Kiedy sos ładnie zgęstnieje zestawiamy z ognia, dodajemy
masło, mieszam aż się rozpuści. Ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem.Pulpeciki podajemy z sosem do
ziemniaków,
ryżu,
kuskusu itp.Smacznego :)