wtorek, 19 Październik 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Dziś coś sycącego i ciężkostrawnegoPrawie jak gołąbki, ale w trochę innej formiePolecam z sosem pomidorowym.Składniki:0,5 kg mielonego mięsaokoło 15 liści kapustyszklanka ryżucebulajajko4 pomidoryłyżka masłaolejsól, pieprzłyżka bułki tartejKapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą być pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.