Korzystajac z tego, ze moja mama jest z wizyta zajadam sie tym smakiem dziecinstwa :) Obowiazkowo z przypieczona kapusta :)Dla 6 osob400 g miesa mielonego1 szklanka ryzu1 cebula12-15 lisci kapusty1 jajko3 lyzki koncentratu pomidrowegosol, pieprzolej do smazenia.Z kapusty odlozyc liscie, ewentualnie sciac twarde nerwy na lisciach i obgotowac przez kilka minut we wrzatku az zmiekna. Zagotowac 2 szklanki wody, wsypac ryz i gotowac az ryz wchlonie wode. Cebule zetrzec na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, 1 lyzka koncentratu pomidorowego i jajkiem, doprawic do smaku sola i peprzem. Porcje meisa nakladac na liscie kapusty i zakladac liscie, tak aby mialay ksztalt kwadratowach paczuszek. Golabki smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, az kapusta sie pieknie przyrumieni (te z najbardziej brazowa skorka samkowaly mi najlepiej :)) Golabki podlac woda wymieszana z 2 lyzkami koncentratu pomidorowego i udusic do miekkosci.