ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ala gołąbki

Zapiekanka ala gołąbki

nazwa

Wykonanie

1 główka kapusty
25 dkg mięsa mielonego
25 dkg ryżu
1 jajko
1 cebulka
sol, pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas zapiekania. Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Na dnie rondla lub brytfanki układamy warstwę liści z kapusty, na to warstwę mięsa z ryżem, na to znów liście kapusty i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą mają być liście kapusty.Zalewamy całość wywarem z kostki i koncentratu pomidorowego. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy 1,5-2 godziny .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/421-zapiekanka-ala-goabki.html