ßßß
Cookit - przepis na Zapiekanka ala gołąbki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zapiekanka ala gołąbki
Składniki
Kapusta
Mięso mielone
Ryż
Jajko
Cebula
Pieprz
Kostka rosołowa
Koncentrat pomidorowy
Wykonanie
1 główka
kapusty
25 dkg
mięsa mielonego
25 dkg
ryżu
1
jajko
1
cebulka
sol,
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
Ryż
gotujemy w dużej ilości osolonej
wody
. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas zapiekania.
Cebulę
siekamy i smażymy na
maśle
lub
smalcu
. Dodajemy do
ryżu
zmielone
mięso
,
cebulę
,
jajo
i
przyprawy
. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z
kapusty
usuwamy
ostrym
nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się
wody
na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Na dnie rondla lub brytfanki układamy warstwę liści z
kapusty
, na to warstwę
mięsa
z
ryżem
, na to znów liście
kapusty
i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą mają być liście
kapusty
.Zalewamy całość
wywarem
z kostki i
koncentratu pomidorowego
. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy 1,5-2 godziny .
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/421-zapiekanka-ala-goabki.html
Przepisy powiązane
Golabki mojej mamy
Gołąbki inaczej
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby
Gołabki
Gołąbki w bigosie
Składniki powiązane (0)