Wykonanie
Jakiś czas temu znalazłam przepis na bigos z gołąbkami..zawsze robiłam albo bigos albo gołąbki a tu dwa w jednym..co prawda nie są to prawdziwe gołąbki [ robiłam podobne gołąbki inaczej robione . ] ale gołąbki i to w bigosie... Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką.GOŁĄBKI:2
torebki ryżucebula0,5 kg
mięsa mielonegopół główki małej
kapustyjajkosól,
pieprzmajeranekBIGOS:0,5 kg
kapusty kiszonejpętko
kiełbasyduża
cebulaliścia laurowekostka rosołowapapryka słodka2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzmajeranekRyż ugotować jak na opakowaniu.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem,
vegetą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Wrzucić do
mięsa.
Kapustę pokroić, sparzyć, dodać do
mięsa. Wszystko wymieszać z przestudzonym
ryżem. Jeśli jest za rzadkie można dosypać
bułki tartej. Formować podłużne kotlety i smażyć.
Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować.
Kiełbasę pokroić w plastry,
cebulę w kostkę, dodać do
kapusty. Prażyć aż wszystko zmięknie. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem,
papryką, dodać
liście laurowe.
Kostkę rosołową rozpuścić i wlać do bigosu, zaprawić
koncentratem pomidorowym, dalej prażyć. W saganku na dnie ułożyć liście
kapusty, na liście wyłożyć warstwę bigosu. Ułożyć usmażone gołąbki, znów bigos, i kolejną warstwę gołąbków. Na wierzch wyłożyć resztę bigosu i przykryć liśćmi
kapusty.Na koniec zrobić sos, rozpuścić w szklance ciepłej
wody kostkę rosołową i wymieszać z koncentratem. Wlać do saganka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok 40 minut.