ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w bigosie

Gołąbki w bigosie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu znalazłam przepis na bigos z gołąbkami..zawsze robiłam albo bigos albo gołąbki a tu dwa w jednym..co prawda nie są to prawdziwe gołąbki [ robiłam podobne gołąbki inaczej robione . ] ale gołąbki i to w bigosie... Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką.
GOŁĄBKI:
2 torebki ryżu
cebula
0,5 kg mięsa mielonego
pół główki małej kapusty
jajko
sól, pieprz
majeranek
BIGOS:
0,5 kg kapusty kiszonej
pętko kiełbasy
duża cebula
liścia laurowe
kostka rosołowa
papryka słodka
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
Ryż ugotować jak na opakowaniu. Mięso doprawić solą, pieprzem, majerankiem, vegetą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Wrzucić do mięsa. Kapustę pokroić, sparzyć, dodać do mięsa. Wszystko wymieszać z przestudzonym ryżem. Jeśli jest za rzadkie można dosypać bułki tartej. Formować podłużne kotlety i smażyć.Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować. Kiełbasę pokroić w plastry, cebulę w kostkę, dodać do kapusty. Prażyć aż wszystko zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką, dodać liście laurowe. Kostkę rosołową rozpuścić i wlać do bigosu, zaprawić koncentratem pomidorowym, dalej prażyć. W saganku na dnie ułożyć liście kapusty, na liście wyłożyć warstwę bigosu. Ułożyć usmażone gołąbki, znów bigos, i kolejną warstwę gołąbków. Na wierzch wyłożyć resztę bigosu i przykryć liśćmi kapusty.Na koniec zrobić sos, rozpuścić w szklance ciepłej wody kostkę rosołową i wymieszać z koncentratem. Wlać do saganka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok 40 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/393-goabki-w-bigosie.html