ßßß
Składniki:- 8 dużych liści kapusty- 60 gram słoniny- 1 obrana cebula- 1 czerwona papryka- 75 gram ryżu (na pół litra wywaru)- 20 dag mielonego mięsa- 2 jajka- sól, pieprz, ¼ łyżeczki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżki ketchupu- 40 dag kiszonej kapusty- 1 łyżka smalcuWykonanie:Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, zalać wywarem, wsypać ryż i dusić 15 minut. Paprykę pociąć na małe kosteczki, zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem i ryżem. Przyprawić. Zaparzoną kapustę faszerować. Żaroodporne naczynie wyścielić połową kapusty kiszonej, następnie ułożyć gotowe gołąbki, zalać roztopionym smalcem i keczupem. Na wierzch nałożyć resztę kapusty kiszonej. Piec w piekarniku w 200 stopniach, przez około 60 minut.