Wykonanie
Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Przyrządzała go moja prababcia- z tym że kisiła całe liście
kapusty. Nie mam warunków ku temu- dlatego lekko zmodyfikowałam ten przepis- unowocześniając go nieco.Łącze tradycyjne gołąbki z posiekaną, gotową i co najważniejsze dostępną w sklepach
kapustą kiszoną. Efekt jest prawie taki sam :)
Składniki:- 8 dużych liści
kapusty- 60 gram
słoniny- 1 obrana
cebula- 1
czerwona papryka- 75 gram
ryżu (na pół litra
wywaru)- 20 dag
mielonego mięsa- 2
jajka-
sól,
pieprz, ¼ łyżeczki
majeranku, 1 łyżka
słodkiej papryki, 2 łyżki
ketchupu- 40 dag
kiszonej kapusty- 1 łyżka
smalcuWykonanie:
Słoninę i
cebulę pokroić w kostkę, zalać
wywarem, wsypać
ryż i dusić 15 minut.
Paprykę pociąć na małe kosteczki, zmieszać z mielonym
mięsem,
jajkiem i
ryżem. Przyprawić. Zaparzoną
kapustę faszerować. Żaroodporne naczynie wyścielić połową
kapusty kiszonej, następnie ułożyć gotowe gołąbki, zalać roztopionym
smalcem i
keczupem. Na wierzch nałożyć resztę
kapusty kiszonej. Piec w piekarniku w 200 stopniach, przez około 60 minut.