ßßß Cookit - przepis na Brukselka jak gołąbki

Brukselka jak gołąbki

nazwa

Wykonanie

Brukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu.
100g ryżu
300g brukselek
250g mięsa mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
1 łyżeczka ostrej papryki
olej
sól, pieprz
1. Ryż gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy na krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż, przekrojone na pół brukselki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/02/brukselka-jak-goabki.html