Brukselka z pewnością jest moim najbardziej znienawidzonym warzywem z dzieciństwa. :-) Wraz z tym jak zaczęłam sama gotować, nauczyłam się przyrządzać ją tak by mi smakowała. Głównym błędem jest rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu.100g ryżu300g brukselek250g mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegocebula1 łyżeczka ostrej paprykiolejsól, pieprz1. Ryż gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy na krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie.2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia.3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż, przekrojone na pół brukselki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.