Wykonanie
Powstała spontanicznie na obiado - kolację.
Kurczak wyszedł dość pikantny z nutą
imbiru. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki spokojnie można zmniejszyć ilość dodanych składników do marynaty. Świetna, zdrowa alternatywa na kolację, śniadanie, obiad. Podczas jedzenia zastanawialiśmy się z mężem dlaczego my częściej nie jemy takich rzeczy :)

Składniki : ( porcja dla 2 osób )Ilość warzyw i
sera według uznania2
piersi z kurczakapomidorki koktajlowe
ser fetasałataogórkiszczypioreknatka pietruszkiSkładniki na marynatę :2 łyżeczki ostrej
musztardyprzyprawa do kurczaka ( opcjonalnie, można pominąć )łyżeczka
czosnku granulowanego1/5 łyżeczki
pieprzy cayenee2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka świeżo startego
imbiruPonad to :
olej rzepakowy do smażeniaSkładniki marynaty mieszamy razem.
Kurczaka myjemy, osuszamy, tniemy na kawałki, dodajemy do marynaty,mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Sałatę rwiemy w rękach na kawałki,
pomidorki,
szczypiorek,
natkę pietruszki,
ogórki tniemy na mniejsze kawałki.
Ser też chyba że mamy już pocięty.Niewielką ilość
oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy
kurczaka, smażymy na złoty kolor.Warzywa mieszamy razem, dodajemy
kurczaka. Całość delikatnie
pieprzymy i doprawiamy
czosnkiem granulowanym zamiast
soli chyba, ze ktoś woli
sól. Jeśli surówka będzie za sucha można skropić
oliwą.Smacznego :)