Wykonanie
Dzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z
sosem tzatziki i
fetą. Pyszna, szybka i sycąca!

Ilość porcji: 4Składniki:

4 placki do tortilli500g
piersi z kurczakaOpakowanie
fetyZielony
ogórekPomidorJogurt greckiZąbek
czosnkuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
oregano,
chiliMięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy
solą i
pieprzem oraz ulubionymi
przyprawami np.
oregano,
tymiankiem i odrobiną
chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy kapkę tłuszczu i obsmażamy
mięso. W
między czasie przygotowujemy
sos tzatziki. Połowę
ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy
ogórki z soku. Dodajemy je do
jogurtu greckiego, doprawiamy
solą,
pieprzem, przeciśniętym ząbkiem
czosnku i mieszamy. Zostawiamy by się „przegryzło”. Pozostały
ogórek oraz
pomidor kroimy w kostkę.
Fetę kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy
mięsko,
fetę,
ogórek,
pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek z folie aluminiową i zajadamy na ciepło.



