Wykonanie
Znudziły się mi już takie zwykłe pospolite mielone dlatego wyruszyłam na poszukiwania po internecie jakiegoś ciekawego pomysłu na urozmaicenie kotleta. Znalazłam może nie jakoś bardzo urozmaicony jednak zmieniający smak mielonego przepis. Głównym składnikiem jest
ser czyli w sam raz dla mojego zajadacza
sera. A, że rzadko robię mielone bo oboje jakoś spacjalnie za nim nie przepadamy to te kotleciki bardzo nam posmakowały. Przepis po lekkiej modyfikacji.

Składniki :30 dag
mięsa mielonegocebulajajkoząbek
czosnkułyżeczka
koncentratu pomidorowego ( ja zapomniałam dać:) )15 dag
sera żółtegovegeta,
pieprzczerstwa
bułkamlekobułka tartamargaryna lub
smalec do smażenia
Cebulkę obieramy, kroimy na drobną kostkęi podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ser tarkujemy na grubych oczkach,troche odkładamy na wykończenie.
Bułkę namaczamy w
mleku i odstawiamy aż nasiąknie i zmięknie. Do miski przekłądamy
mięso mielone, dodajemy
jajko,
czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną
cebulę,
vegetę,
pieprz, koncentrat, odciśniętą
bułkę i ztarkowany
ser. Wszystko razem dokładnie wyrabiami rękoma aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gdy
mięso będzie już gotowe formujemy kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na dosć głębokim tłuszczu ( tak aby się tłuszcz sięgał połowy kotleta ). Pod koniec smażenia nakładamy troszkę
sera ztarkowanego lub niewielki plasterek aby się rozpuścił.Smacznego :)