Wykonanie
Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie i też trzeba umieć je zrobić. No i nauczyłam się ;) Nie robi mi dużej różnicy to czy mielone mają coś w środku czy nie, ale warto czasami wprowadzic nowe smaki :) To co włożymy do środka zależy tylko od nas. U mnie był to
żółty ser i
pietruszka. Mogłaby sie pojawić również
papryka,
ogórek kiszony bądź
marchewka. A może wy wkładacie coś ciekawego w środek kotletów mielonych? ;)

Co potrzebujemy:(8-9 mielonych)1 kg
mięsa mielonego2 czerstwe
bułki2
jajka3 ząbki
czosnku lub
czosnek granulowanypół
cebulisól,
pieprz,
majeranek,
vegeta,
lubczykpęczek zielonej
pietruszki150 g
żółtego sera150 g
margarynybułka tarta do obtoczenia

1.
Bułkę moczymy w wodzie na ok pół godziny. Do
mięsa mielonego dodajemy
jaja, posiekaną
cebulę,
czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i
przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy wyciśniętą
bułkę i wyrabiamy, aż
mięso będzie odchodziło od ręki.2. Formujemy mielone. W środek wkładamy
ser oraz
pietruszkę i dokładnie "zamykamy". Kotlety obtaczamy w
bułce tartej i wkładamy na patelnie z rozgrzaną
margaryną. Smażymy po obu stronach (możemy również przez kilka minut na bokach), aż mielone uzyskają rumiany kolor.SMACZNEGO