ßßß
Cookit - przepis na Łączna liczba wyświetleń
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Łączna liczba wyświetleń
Składniki
Cukier
Mąka
Budyń waniliowy
Proszek do pieczenia
Czekolada
Masło
Cukier waniliowy
Kawa rozpuszczalna
Spirytus
Woda
Wódka
Cytryna
Śmietana kremówka
Cukier puder
Śmietanfix
Płatki migdałowe
Wykonanie
Idealny na specjalne okazje :)Składniki
biszkopt
:5 jaj3/4 szklanka
cukru
kryształu190 g
mąki
1
budyń waniliowy
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 tabliczka
białej czekolady
masa:2 kostki
masła
5 jaj1 szklanka
cukru
kryształu1
cukier waniliowy
3 łyżki
kawy rozpuszczalnej
kieliszek
spirytusu
do nasączenia:3/4 szklanki przegotowanej
wody
kieliszek
wódki
sok z 1/2
cytryny
do dekoracji:
śmietana 30%
200 ml1 łyżeczka
cukru pudru
1
śmietan-fix
1 tabliczka
białej czekolady
płatki migdałów
perełkiSposób przygotowania
Biszkopt
:
Białka
ubić z
cukrem
na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym
żółtku
.
Mąkę
przesiać z
proszkiem do pieczeniem
i
budyniem
,
czekoladę
posiekać - składniki połączyć z masą jajeczną. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.Masa: Całe
jajka
zmiksować z
cukrem
i
cukrem waniliowym
na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając.
Kawę
zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.
Masło
utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone
jajka
. Kiedy połączą się z
masłem
dodać
kawę
i
spirytus
.
Biszkopta
przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą
kawową
.Schłodzoną
śmietanę
ubić na sztywno z
cukrem pudrem
i
śmietan-fixem
.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli
wodnej
, wystudzić i połączyć z
bitą śmietaną
. Tak przygotowana masę rozsmarować na bokach i wierzchu
tortu
. Boki obsypać
płatkami
migdałowymi, a wierzch udekorować perełkami.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:
http://czarrnaodkuchni.cba.pl/bialy.htm
Przepisy powiązane
Biszkopt:
Tort śmietanowo - owocowy
czarrna od kuchni
Murzynek z kremem i wiśniami
Eklerki
Składniki powiązane (0)