ßßß Cookit - przepis na Łączna liczba wyświetleń

Łączna liczba wyświetleń

nazwa

Wykonanie

Idealny na specjalne okazje :)
Składniki
biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanka cukru kryształu
190 g mąki
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
masa:
2 kostki masła
5 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kieliszek spirytusu
do nasączenia:
3/4 szklanki przegotowanej wody
kieliszek wódki
sok z 1/2 cytryny
do dekoracji:
śmietana 30% 200 ml
1 łyżeczka cukru pudru
1 śmietan-fix
1 tabliczka białej czekolady
płatki migdałów
perełki
Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać - składniki połączyć z masą jajeczną. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.
Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając. Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Kiedy połączą się z masłem dodać kawę i spirytus.
Biszkopta przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą kawową.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i połączyć z bitą śmietaną. Tak przygotowana masę rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch udekorować perełkami.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/bialy.htm