ßßß Cookit - przepis na Murzynek z kremem i wiśniami

Murzynek z kremem i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
250 g masła
1 szkl. cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki kakao
1/4 szkl. wody
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Krem:
250 g mascarpone
250 ml. śmietanki kremówki (30 %)
2 łyżki waniliowego cukru pudru lub
2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 śmietanfix
Dodatkowo:
1 duży słoik wiśni w syropie
2 - 3 łyżki spirytusu lub nalewki wiśniowej
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Ciasto: Ciasto można przygotować w garnku, więc w dużym garnku mieszając, zagotować na małym
ogniu masło, wodę, kakao i cukiercukier się rozpuści. Masę ostudzic . Zostawić 1/3 szkl. na polewę , a do reszty masy w garnku miksując dodać ekstrakt waniliowy i przesianą makę z proszkiem do pieczenia na zmiane z jajkami. Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać
tartą bułką. Ciasto wyłożyc do tortownicy i piec w temp. 180 st z termoobiegiem ok. 40 min.
(sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto wystudzić. Kiedy ciasto się piecze , wiśnie odsączyć z syropu na sitku, przełożyć do miseczki i polać
spirytusem lub nalewką wiśniową. Syrop (ok. 3/4 szkl.) zachować do nasączenia ciasta. Płatki migdałowe podpiec lekko na suchej patelni, pilnując , żeby się nie przypaliły, wysudzić.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone rozmieszać
mikserem z ekstraktem waniliowym , dodać ubitą śmietankę i wymieszać krem. Zimne ciasto przekroić na pół. Odsączyć wiśnie ze spirytusu, spirytus dodać do syropu wiśniowego .
Nasączyć syropem obie cześci ciasta. Dolny płat ciasta posmarować równo kremem , ułożyć
wiśnie ( można zostawić trochę wiśni do dekoracji) , przykryć drugim płatem ciasta , lekko
docisnąć. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać zachowaną polewą . Udekorować
wiśniami i płatkami migdałowymi.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2013/02/MURZYNEK-Z-KREMEM-I-WISNIAMI.html