Wykonanie

Ciasto:250 g
masła1 szkl.
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 czubate łyżki
kakao1/4 szkl.
wody2 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaKrem:250 g
mascarpone250 ml.
śmietanki kremówki (30 %)2 łyżki
waniliowego cukru pudru lub2 łyżki
cukru pudru + 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 śmietanfixDodatkowo:1 duży słoik
wiśni w
syropie2 - 3 łyżki
spirytusu lub
nalewki wiśniowej
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)Ciasto: Ciasto można przygotować w garnku, więc w dużym garnku mieszając, zagotować na małymogniu
masło,
wodę,
kakao i
cukier aż
cukier się rozpuści. Masę ostudzic . Zostawić 1/3 szkl. na polewę , a do reszty masy w garnku miksując dodać ekstrakt
waniliowy i przesianą
makę z
proszkiem do pieczenia na zmiane z
jajkami. Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem i wysypać
tartą bułką. Ciasto wyłożyc do tortownicy i piec w temp. 180 st z termoobiegiem ok. 40 min.(sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto wystudzić. Kiedy ciasto się piecze ,
wiśnie odsączyć z
syropu na sitku, przełożyć do miseczki i polać
spirytusem lub
nalewką wiśniową.
Syrop (ok. 3/4 szkl.) zachować do nasączenia ciasta.
Płatki migdałowe podpiec lekko na suchej patelni, pilnując , żeby się nie przypaliły, wysudzić.Krem:
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i śmietanfixem.
Mascarpone rozmieszaćmikserem z ekstraktem
waniliowym , dodać ubitą
śmietankę i wymieszać krem. Zimne ciasto przekroić na pół. Odsączyć
wiśnie ze
spirytusu,
spirytus dodać do
syropu wiśniowego .Nasączyć
syropem obie cześci ciasta. Dolny płat ciasta posmarować równo kremem , ułożyć
wiśnie ( można zostawić trochę
wiśni do dekoracji) , przykryć drugim płatem ciasta , lekkodocisnąć. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać zachowaną polewą . Udekorować
wiśniami i
płatkami migdałowymi.