ßßß Cookit - przepis na czarrna od kuchni

czarrna od kuchni

nazwa

Wykonanie

Tort kawowo-czekoladowy
Składniki
biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
225 dkg mąki
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kawy mielonej
masa:
1 i 3/4 kostki masła
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
do nasączenia:
3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek wódki
dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
do dekoracji:
polewa
1 śmietana 30% (200ml) + śmietan-fix
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
połówki orzechów + trochę zmielonych
perełki
Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmiksować z żółtkami. Dodać make, proszek do pieczenia, budyń, kawę i posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy (23 cm) i piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Masa: jajka z cukrem zmiksować i ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puch i dodawać partiami ostudzone jaja. Na koniec dodać Sparzone odrobiną wrzątku i ostudzone kakao oraz spirytus.
Biszkopta przekroić na trzy krążki. Każdy nasączyć kawą. Przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Połączyć ze śmietaną. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/urodzinowy.htm