Wykonanie
Dawno temu, kiedy próbowałam piec rolady z Mamą, ucztowały
kury sąsiadów. Teraz stwierdzam, że to wcale nie aż taka trudna sztuka :)Składniki
Biszkopt:6 jaj,6 łyżek
cukru,6 łyżek
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kawy mielonejMasa:1 kostka
masła,15 dag
cukru,1
cukier waniliowy,3
jaja,3 łyżeczki
kakao,1/2 kieliszka
spirytusu,do nasączenia
biszkopta:1/2 szklanki mocnego naparu z
kawy + 2 kieliszki
wódkido dekoracja:4 kostki
białej czekolady1/2
czerwonej galaretkiSposób przygotowaniaZ podanych składników przygotować
biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (32x42cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego
biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.Całe
jaja ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z
jajkami nad garnek z gotująca
woda i nadal ubijać, aż
jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące
jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając. 1/2
galaretki rozpuścić 1 szklance wrzątku. Wystudzić i schłodzić w płaskim naczyniu. Stężałą
galaretkę pokroić w wąskie paseczki.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec sparzone niewielka ilością wrzątku
kakao i
spirytus.
Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę (2 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski
galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i posypać starta na tarce
białą czekoladą. Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL