ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Dawno temu, kiedy próbowałam piec rolady z Mamą, ucztowały kury sąsiadów. Teraz stwierdzam, że to wcale nie aż taka trudna sztuka :)
Składniki
Biszkopt:
6 jaj,
6 łyżek cukru,
6 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy mielonej
Masa:
1 kostka masła,
15 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jaja,
3 łyżeczki kakao,
1/2 kieliszka spirytusu,
do nasączenia biszkopta:
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy + 2 kieliszki wódki
do dekoracja:
4 kostki białej czekolady
1/2 czerwonej galaretki
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (32x42cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając. 1/2 galaretki rozpuścić 1 szklance wrzątku. Wystudzić i schłodzić w płaskim naczyniu. Stężałą galaretkę pokroić w wąskie paseczki.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec sparzone niewielka ilością wrzątku kakao i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę (2 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i posypać starta na tarce białą czekoladą. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/rolada_czekoladowa.htm