Wykonanie

SKŁADNIKINa
biszkopt:6
jajek;1,5 szklanki
cukru;1,5 szklanki
mąki;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;2 łyżki
kakao.Na krem:40 dag suszonych
śliwek (kalifornijskich);około 200 ml
rumu lub
wódki;40 dag kremu nutella;30 dag
masła;
czekolada (rozpuszczona w kąpieli
wodnej);do nasączenia mocna
kawa.WYKONANIEDzień przed robieniem ciasta namaczamy w
alkoholu pokrojone w paseczki
śliwki.
Biszkopt też możemy upiec wcześniej.Wykonanie
biszkoptu.
Białka ubijamy z odrobiną
soli, dodajemy
cukier i dalej ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy
żółtka i chwilę mieszamy mikserem. Teraz zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.Wykonanie kremu.
Masło ucieramy na puch, dodajemy nutellę. Ja połowę
śliwek rozdrobniłam blenderem, a połowę dodałam uprzednio pokrojonych w paseczki .Wszystko razem dobrze mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy naparem z
kawy (można dolać troszkę
alkoholu), nakładamy większą ilość kremu. Przykrywamy drugim krążkiem
biszkoptu, nakładamy resztę kremu. Wierzch polewamy
czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia. Smacznego!