ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Rozpływa się w ustach :)
Składniki
Biszkopt:
6 jaj,
6 łyżek cukru,
6 łyżek mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła,
15 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jaja,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1/2 kieliszka spirytusu,
Dodatkowo:
Polewa do dekoracji
Woda z cytryną i wódką do nasączenia biszkopta
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45x30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę i ponownie zrolować. Smacznego
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/rolada_kawowa.htm