Wykonanie
Rozpływa się w ustach :)Składniki
Biszkopt:6 jaj,6 łyżek
cukru,6 łyżek
mąki,1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1 kostka
masła,15 dag
cukru,1
cukier waniliowy,3
jaja,3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej,1/2 kieliszka
spirytusu,Dodatkowo:Polewa do dekoracji
Woda z
cytryną i
wódką do nasączenia
biszkoptaSposób przygotowaniaZ podanych składników przygotować
biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45x30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego
biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.Całe
jaja ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z
jajkami nad garnek z gotująca
woda i nadal ubijać, aż
jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące
jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody kawę i
spirytus.
Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę i ponownie zrolować. SmacznegoŁączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL