Wykonanie

Eklerka pochodzi z XIX wiecznej Francji. Mnie kojarzy się z cukiernią przy mojej podstawówce nr 52 w
Krakowie :)) Zrobienie ich jest proste i szybkie.Składniki:- 1/4
masła- 1/2 szklanki
wody- 1/2 szklanki
mąki- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 2
jajka-
śmietanka kremówka 30%- 1/4 szklanki
cukru pudru- 1 łyżeczka
cukru-
olejek zapachowy 2 krople (ja użyłam
arakowego ale może być to
waniliowy lub
cytrynowy)- tabliczka
czekoladyPrzygotowanie:W garnku rozpuszczam
masło z
wodą. Dodaję
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Powstaje masa, która swoją konsystencją przypomina ubite
ziemniaki. Jak masa nieco ostygnie to dodaje 2
jajka i ucieram aż masa
zrobi się gładka. Ja używam miksera ale jeżeli macie silne ręce to można utrzeć również ręcznie. Na blachę nakładam papier do pieczenia i smaruje go tłuszczem. Ciasto przekładam do szprycy i formuje około 7-8 cm eklerki. Pamiętajcie, żeby zrobić
między nimi odstępy bo ciasto nam urośnie. Blachę wkładam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W
między czasie ubijam
śmietankę kremówkę z
cukrem pudrem i odrobiną
olejku arakowego, aż
zrobi się ubita masa. Po 25 minutach wyjmuję eklerki z piekarnika,
daje im wystygnąć a następnie kroje je wzdłuż na pół i nadziewam masą. W rondelku rozpuszczam
czekoladę z odrobiną gorącej
wody (dosłownie łyżeczką) aż
zrobi się gładka masa i polewam eklerki. Wsadzam do lodówki i czekam aż masa zastygnie. Pyszne!










