ßßß

Składniki na biszkopt :-5 jajek (dużych)-15 dkg cukru-20 dkg mąki tortowej(w tym dwie łyżki ziemniaczanej)-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 litr śmietany tortowej 36%-4 śmietan -fix-2 cukry waniliowe-4 łyżki cukru pudru-1 biała czekolada-brzoskwinie z puszki-winogronaNakropienie :-200 ml wody-50 ml spirytusu (lub wódki )-3 łyżki cukru- sok z 1/2 cytrynyBiałka ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie dodać żółtka .Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia(całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki).Piec w temperaturze 180 stopni
Wykonanie :1.Każdy krążek biszkopta nasączyć2.Śmietanę ubić pod koniec ubijania ,dodać śmietan -fix ,cukier puder i dobrze połączyć,( rozdzielić tak aby można było , posmarować wierzch i boki )3.Białą czekoladę zetrzeć na grubych oczkach4.Brzoskwinie pokroić w drobną kosteczkę ,winogrona pokroić na półNa nasączone krążki nakładać śmietanę,Równomiernie rozsmarować ,całe krążki posypać startą białą czekoladą, i drobno pokrojonymi brzoskwiniami .Posmarować wierzch i boki śmietaną ,udekorować owocami i startą białą czekoladą .Smacznego !!!!