Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Smalec domowy
Boczek solony wg. beiota »Pasztet z jelenia i
królikaSkładniki:- 1 kg okrawków
mięsa z jelenia- 0 , 5 kg podgardla wieprzowe,- 0,2kg
wątróbek drobiowych,- 2-3
marchewki średniej wielkości,- 10 dag
selera,- 1
korzeń pietruszki.Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać
wodą, dodać
listek laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.
Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu.
Wątróbki namoczyć w
mleku, a następnie tylko sparzyć.Wystudzić, wyjąć kości z
królika i zemleć wszystko na sitku 3mm. Robiliśmy w domu na zelmerku!
Do otrzymanej masy dodać:- 3
jaja,- 1 łyżkę
bułki tartej,- zmieloną
cebulę i kilka ząbków
czosnku,- startą
gałkę muszkatołową,
sól,
pieprz,
jałowiec-
grzyby suszone, my daliśmy
borowiki i podgrzybki, ok 80-100g
Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę
wywaru, który pozostał po gotowaniu
mięs i warzyw.W małej ilości rosołu ok 100ml zaparzyć zmielone uprzednio
grzyby.
Wyrobić dokładnie masę.
Masę przełożyć do keksówki lub innych naczyń żaroodpornych.
Wstawić do piekarnika 180 stopni i piec do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
wtorek, 02 kwietnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter