Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Boczek solony po mojemuMoja kolejna wędzarnia »Pasztet z
dziczyznąSkładniki:- 2 kg
mięsa z dzika (okrawki z rozbioru:
boczek, podgardle,
łopatka,
karkówka),- 0,5kg
mięsa z jelenia,- 0 , 5 kg podgardla wieprzowego,- 0,5kg
piersi indyczej (można zastąpić
mięsem z królika),- 0,5 kg
wątróbek indyczych,- 4-5
marchewek średniej wielkości,- 0,5
selera,- 2-3 korzenie
pietruszki,- 2
cebuleMięso pokroić w duże kawałki i lekko obsmażyć. Obsmażanie zacząć od podgardla. To samo zrobić z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać
wodą, dodać
listek laurowy,
ziele angielskie i
pieprz w ziarnach. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu. Wystudzić i zemleć na drobnym sitku 2-3mm. Wątroby nie smażymy. Mielemy surowe i dodajemy do masy
mięsnej.Do otrzymanej masy dodać:- 3
jaja,- 2 łyżki
bułki tartej,- świeżo startą
gałkę muszkatołową (całą),-
sól,
pieprz – do smaku,- 2 garści
suszonych grzybów leśnych (wcześniej sparzyć i rozdrobnić – można zemleć razem z
mięsem),- 10
śliwek wędzonych (najlepsze własnoręcznie wędzone, żeby nie popsuć smaku) - pokrojonych w drobna kostkęJeśli masa jest sucha należy dodać trochę
wywaru z duszenia
mięs z warzywami. Konsystencja ma być dość luźna, jak na smarowną
pasztetową.Masą napełnić blaszki lub foremki jednorazowe. Na wierzch można położyć plastry
wędzonego boczku.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.Smacznegoniedziela, 15 marca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter