ßßß
Składniki:- 2 kg mięsa z dzika (okrawki z rozbioru: boczek, podgardle, łopatka, karkówka),- 0,5kg mięsa z jelenia,- 0 , 5 kg podgardla wieprzowego,- 0,5kg piersi indyczej (można zastąpić mięsem z królika),- 0,5 kg wątróbek indyczych,- 4-5 marchewek średniej wielkości,- 0,5 selera,- 2-3 korzenie pietruszki,- 2 cebuleMięso pokroić w duże kawałki i lekko obsmażyć. Obsmażanie zacząć od podgardla. To samo zrobić z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu. Wystudzić i zemleć na drobnym sitku 2-3mm. Wątroby nie smażymy. Mielemy surowe i dodajemy do masy mięsnej.Do otrzymanej masy dodać:- 3 jaja,- 2 łyżki bułki tartej,- świeżo startą gałkę muszkatołową (całą),- sól, pieprz – do smaku,- 2 garści suszonych grzybów leśnych (wcześniej sparzyć i rozdrobnić – można zemleć razem z mięsem),- 10 śliwek wędzonych (najlepsze własnoręcznie wędzone, żeby nie popsuć smaku) - pokrojonych w drobna kostkęJeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru z duszenia mięs z warzywami. Konsystencja ma być dość luźna, jak na smarowną pasztetową.Masą napełnić blaszki lub foremki jednorazowe. Na wierzch można położyć plastry wędzonego boczku.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.Smacznegoniedziela, 15 marca 2015, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter