Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Mufinki
cytrynoweChleb a la czeski wiejski »
PumpernikielPumpernikiel
Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!!) pieczenie.Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewać po upieczeniu min 1-2 dni.Składniki:- 600 g zakwaszonego ciasta z
mąki żytniej,- 400 g
mąki żytniej razowej,- 100 g
otrąb mieszanych,- 200 g ziaren pszenicy,- 150 g
płatków owsianych,- 250 ml chudego
mleka,- 50 ml
oleju,- 1 łyżka
soli morskiej,- 3 łyżeczki zmielonych
ziół (
koper,
anyz,
kminek,
kolendra etc.),- parę łyżeczek zimnej
kawy do posmarowania skórkiDodatkowo wsypałam ok. 10 g słodu jęczmiennego lekko palonego
czekoladowego (bo go po prostu uwielbiam)Przygotowanie:W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalać
otręby taką ilością
wody, aby je przykryła i pozostawić do napęcznienia. Ziarna pszenicy zalać gorąca
woda.Następnego dnia ziarno odsączyć na sicie i ponownie zalać gorącą
woda, pozostawić na 2 godz. i
potem odcedzić.Wszystkie składniki wymieszałam w automacie do
chleba używając programu "ciasto rosnące"; można to zrobić ręcznie w misce ( wyrabiać ok 5 min aż ciasto będzie elastyczne i gładkie). W razie potrzeby dosypać odrobinę
mąki bądź dodać
mleka. Odstawić na 30 min i jeszcze raz wyrabiać ok 5 min. (oczywiście w przypadku mieszania ręcznego).Ciasto włożyłam do formy, oczywiście wcześniej wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Można taż uformować okrągły placek, coś na kształt
tortu (tak było w oryginalnym przepisie).Niezależnie od kształtu oprószyć dokładnie
mąką i pozostawić na ok 2 godz do wyrośnięcia w cieple.

Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (czasem trwa to nieco dłużej). Po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona
kawą. (Niestety mój chlebek w czasie smarowanie nieco opadłPieczenie:Piekarnika nie rozgrzewać przed włożeniem
chleba! Spokojnie może wyrastać w zimnym, zaś po wyrośnięciu nastawić temp 150st C już z
chlebem w środku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pół godziny lekko zwilżając powierzchnie
chleba.Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w środku do pełnego wystygnięcia.

Następnego dnia
chleb przepołowić i pokroić w plastry, które owinięte w folie można przechowywać bardzo długo w lodówce.


Skórka jest mocno spieczona, ciemno brązowa, ale w żadnym wypadku nie jest twarda;
chleb po przekrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!!Smacznegopiątek, 25 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter