ßßß Cookit - przepis na Chleb na gorąco z serem oryg.

Chleb na gorąco z serem oryg.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Boczek pieczony z ziołami
BASTRUMA »
Chleb na gorąco z serem oryg. "Kepta duona"
Jest to oryginalna potrawa Litewska, przekąska do piwa.
Składniki:
- chleb żytni, ciemny, najlepiej z kminkiem z mąki pełnoziarnistej - 1 szt
- majonez 4 czubate łyżki
- ser np typu Mozzarella lub inny żółty dobrze ciągnący się na ciepło - ok. 20dkg
- czosnek - 2 ząbki
Ilość składników może być inna wg własnych upodobań smakowych.
Chleb dobrze jak jest lekko czerstwy. Łatwiej kroi się na paski.
Opis wykonania:
1. Chleb pokroić na słupki o boku ok 1cm, jak frytki.
2. Ser potarkować na wiórki jak do piccy.
3. Czosnek obrać
4. Pokrojony chleb opiec w głębokim oleju na kolor złoty. Można to zrobić na patelni lub we frytkownicy. Przełożyć do głębokiej miski.
5. W dowolnym naczyniu umieścić potarkowany ser, dodać majonez i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Do opieczonych słupków chleba ("frytkek") dodać wcześniej wymieszany ser z majonezem i czosnkiem. Dokładnie rozprowadzić ser z majonezem, tak aby każdy kawałek chleba był nim pokryty (ja to robiłem gołą łapką najlepiej wychodzi
)
7. Wymieszany chleb z serem w szklanym naczyniu wstawić do piekarnika lub mikrofalówki i podgrzewać do momentu, aż zacznie się ser rozpuszczać. Po rozpuszczenia się sera wyjąć naczynie z chlebem i przemieszać wszystko łyżką. Można jeszcze trochę podgrzać. Ważne, aby sera nie zagotować.
8. Usiąść z rodziną przy stole i kosztować koniecznie z piwem lub kwasem.
Ostrzegam, że jest to potrawa bardzo kaloryczna i sycąca, jak cała kuchnia Litewska.
Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku.
Smacznego
piątek, 11 grudnia 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/12/Chleb-na-goraco-z-serem-oryg-Kepta-duonele.html