Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Wędzone szynki,
polędwica i
polędwiczkiPaprykarz »Chlebek
pita z nadzieniem drobiowym
Chlebki pita:0.6 kg
mąki pszennej40 g
drożdży (świeże)15 g
soli5 g
cukru2 łyżki
olejuwoda ok. 276 g
Mąkę przesiewamy, dodajemy
drożdże,
sól,
cukier i
olej, dodajemy letnią
wodę - ja wlałem "na oko" kubek (276g) i to była wystarczająca ilość do wyrobienia idealnego ciasta (oko byłego piekarza nie zawiodło).Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto aż nie będzie kleić się do rąk i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy na porcje i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Po wyrośnięciu formujemy placki o grubości 5-6 mm. Możemy do tego użyć walka lub deski.Piekarnik nagrzewamy do temp 250 st.C, blachę należy delikatnie posmarować
olejem i na taką rozgrzaną blachę wkładamy nasze placki i pieczemy. Placki powinny "puchnąć" już po ok 2-3 min. Jeżeli mamy termo obieg to można go użyć, wtedy szybciej powinny złapać kolor. Tutaj trzeba jednak uważać. Czas pieczenia to 7-8 min.

UWAGA:
chlebki po rozwałkowaniu na placki wkładamy od razu do mocno rozgrzanego piekarnika i na gorącą blachę. Po uformowaniu na placki nie powinny rosnąć przed włożeniem do piekarnika!Przepis na chlebek pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.plNadzienie:- pierś drobiowa obsmażona-
przyprawa do gyrosa-
kapusta pekińska lub
sałata lodowa-
papryka-
pomidor-
cebula-
majonez-
jogurt naturalny (grecki)Warzywa pokroić:
Mięsko pokrajać w paski, wymieszać z
przyprawą , obsmażyć na
oleju.

Warzywa kroimy. Kawałek
chlebka odcinamy ok 1-2cm i wewnątrz powstaje kieszonka, którą napełniamy
majonezem zmieszanym z
jogurtem, można dodać
ketchup. Następnie wkładamy gorące
mięsko i warzywa.Smacznegowtorek, 24 listopada 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter