Wykonanie
"Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami:
serową,
makową oraz z
orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda z warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam.
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą
Serową,
Makową i
Orzechową - Składniki:100 g
maku2
jajka100 g
cukru pudrułyżka
orzechów włoskichłyżeczka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
mioduolejek migdałowyCiasto
Serowe:250 g dwukrotnie zmielonego
twarogu75 g
masła2 małe
jajka100 g
cukru pudrułyżeczka
mąki ziemniaczanejCiasto
Orzechowe:2
jajka50 g zmielonych
orzechów włoskichłyżka
mąki pszennej3 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa Czekoladowa:50 g
czekolady gorzkiej50 ml
śmietanki kremówki 30%ok. 50 g
orzechów włoskich (do posypania wierzchu)"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą
Serową,
Makową i
Orzechową - Sposób przygotowania:Warstwa Makowa:
Mak sparzamy, a następnie mielimy.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy
mak,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane
orzechy,
miód oraz kilka kropel
olejku migdałowego i mieszamy.W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Warstwa Serowa:
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy
zmielony ser,
mąkę oraz wcześniej roztopione i przestudzone
masło i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Warstwa Orzechowa:
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone
orzechy włoskie,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy
masłem lub
margaryną.Na dno formy wykładamy warstwę
makową, następnie warstwę
serową, a na wierzch warstwę
orzechową. Każdy z poziomów wyrównujemy za pomocą szpatułki.Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".Gdy ciasto będzie ostudzone możemy przygotować polewę:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy drobno połamaną
czekoladę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Strużkami
czekolady polewamy przygotowane ciasto i od razu posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi.