ßßß
 
            
        
 "Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda z warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam.
"Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda z warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam. "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki:100 g maku2 jajka100 g cukru pudrułyżka orzechów włoskichłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki:100 g maku2 jajka100 g cukru pudrułyżka orzechów włoskichłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mioduolejek migdałowyCiasto Serowe:250 g dwukrotnie zmielonego twarogu75 g masła2 małe jajka100 g cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanejCiasto Orzechowe:2 jajka
1,5 łyżki mioduolejek migdałowyCiasto Serowe:250 g dwukrotnie zmielonego twarogu75 g masła2 małe jajka100 g cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanejCiasto Orzechowe:2 jajka Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.
 Warstwa Serowa:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Warstwa Orzechowa:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną.Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch warstwę orzechową. Każdy z poziomów wyrównujemy za pomocą szpatułki.Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".Gdy ciasto będzie ostudzone możemy przygotować polewę:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy drobno połamaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Strużkami czekolady polewamy przygotowane ciasto i od razu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Warstwa Serowa:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Warstwa Orzechowa:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników.Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną.Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch warstwę orzechową. Każdy z poziomów wyrównujemy za pomocą szpatułki.Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".Gdy ciasto będzie ostudzone możemy przygotować polewę:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy drobno połamaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Strużkami czekolady polewamy przygotowane ciasto i od razu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.








