ßßß
 
            
         Składniki :Ciasto :1 i 1/2 szklanki maki pszennej1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa:1/2 kg maku1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 pełne łyżki miodu100 g żurawiny suszonej4 jajka (białka oddzielone od żółtek)olejek migdałowy (9 g)30 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowychMasa serowa :1 kg mielonego białego sera5 jajek (białka oddzielone od żółtek)1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła1 cukier wanilinowy (16 g)200 ml śmietany 30%Dekoracja z malin0,5 kg malin2 łyżki stołowe cukru1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Ciasto :Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.Masa makowa:Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach ( białka najlepiej dodawać partiami).Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Masa serowa :Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie dodać ser, całość zmiksować. Dodać płynną śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.Wykończenie:Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową.Masę serową nałożyć na mak.Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.Dekoracja z malinMaliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.Gotową masę makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.
Składniki :Ciasto :1 i 1/2 szklanki maki pszennej1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa:1/2 kg maku1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 pełne łyżki miodu100 g żurawiny suszonej4 jajka (białka oddzielone od żółtek)olejek migdałowy (9 g)30 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowychMasa serowa :1 kg mielonego białego sera5 jajek (białka oddzielone od żółtek)1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła1 cukier wanilinowy (16 g)200 ml śmietany 30%Dekoracja z malin0,5 kg malin2 łyżki stołowe cukru1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Ciasto :Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.Masa makowa:Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach ( białka najlepiej dodawać partiami).Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Masa serowa :Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie dodać ser, całość zmiksować. Dodać płynną śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.Wykończenie:Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową.Masę serową nałożyć na mak.Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.Dekoracja z malinMaliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.Gotową masę makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.