Wykonanie
27 Kwietnia 2015 Gotowanie ze stylemProsty, szybki i bardzo efektowny serniko - makowiec. Kruchy spód, masa makowa z dodatkiem
żurawiny i
miodu, aksamitna masa serowa i pyszna polewa malinowa. Wszystkie warstwy sernika doskonale się ze sobą komponują. To ciasto ma w sobie składniki, które lubimy najbardziej:
owoce,
ser,
miód i
mak. Polecam!Serniko-makowiec z
sosem malinowymSkładniki :Ciasto :1 i 1/2 szklanki
maki pszennej1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:1/2 kg
maku1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 pełne łyżki
miodu100 g
żurawiny suszonej4
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)
olejek migdałowy (9 g)30 g posiekanych
orzechów włoskich lub laskowychMasa serowa :1 kg mielonego
białego sera5
jajek (
białka oddzielone od
żółtek)1 szklanka
cukru pudru1/2 kostki
masła1
cukier wanilinowy (16 g)200 ml
śmietany 30%Dekoracja z
malin0,5 kg
malin2 łyżki stołowe
cukru1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Ciasto :
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym
masłem,
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodać
żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.Masa makowa:Do garnka wlać
wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić
mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć
wodę i zmielić
mak dwukrotnie w maszynce od
mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).
Masło utrzeć wraz z
cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać
żółtka i dalej ucierać. Dodać
mak, wymieszać. Następnie dodać
miód,
żurawinę i posiekane
orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką
cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach (
białka najlepiej dodawać partiami).Na koniec dodać
olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Masa serowa :
Masło utrzeć z
cukrem pudrem,
cukrem wanilinowym i
żółtkami, następnie dodać
ser, całość zmiksować. Dodać płynną
śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.Z
białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.Wykończenie:Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę
makową.Masę
serową nałożyć na
mak.Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.Dekoracja z
malinMaliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami
mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.Gotową masę
makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.