ßßß


Sałatka z kurczakiem i ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z soczystymi kawałkami mięsa, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach.2 podwójne, nieduże piersi z kurczakaprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek (lub ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do kurczaka)olej do smażenia
puszka ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu)puszka kukurydzy (ok. 400 g)seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150g po odsączeniu)5 jajek1 porok. 300-400 ml majonezupieprz
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do naczynia i dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw oraz ok. 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc.Następnie kurczaka smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju (przez ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość).Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.




