Wykonanie


Sałatka z
kurczakiem i
ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki
ananas idealnie komponuję się z soczystymi kawałkami
mięsa, a w połączeniu z resztą popularnych,
sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną
sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach.2 podwójne, nieduże
piersi z kurczakaprzyprawy:
słodka papryka,
czosnek w proszku,
kolendra,
majeranek (lub ewentualnie gotowa
mieszanka przypraw do
kurczaka)
olej do smażenia

puszka
ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu)puszka
kukurydzy (ok. 400 g)
seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150g po odsączeniu)5
jajek1
porok. 300-400 ml
majonezupieprz
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do naczynia i dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw oraz ok. 2 łyżki
oleju. Dokładnie mieszamy, aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa. Przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc.Następnie
kurczaka smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilości
oleju (przez ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków -
mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość).Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki.
Kukurydze,
seler, oraz
ananasy odsączamy z zalew.
Ananasa kroimy w kostkę.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy
majonez, doprawiamy
pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.





