Wykonanie
Bardzo efektowna
sałatka, której z pewnością nie powstydzicie się przed szerszym
gronem rodziny, czy też znajomych. Święta Wielkanocne za pasem, jest jeszcze czas na zakupienie produktów – a pracy przy niej niewiele. Nic tylko do roboty!Składniki :25-30 dag
szynki (najlepiej jakiejś dobrej, prasowanej – ja kupiłam indyczą)4
jajka1 puszka/słoik
selera konserwowego1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasa1 świeży
por1
jabłkomajonez (ja zużyłam 1/3 dużego słoika)
sól,
pieprz do smaku
1.
Jajka gotujemy na twardo (czyli w lekko osolonej wodzie – wkładamy do zimnej, a od momentu zagotowania się
wody trzymamy je 10 minut).2.
Szynkę kroimy w kosteczkę.
3.
Por myjemy, przecinamy wzdłuż, szatkujemy i solimy, aby trochę zmiękł.4.
Kukurydzę odcedzamy z
wody.
5.
Seler odcedzamy z
wody (to jest jedyny składnik którego finalnie nie zużyłam całego, tylko 2/3)6.
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy ogryzek i dzielimy na szóstki lub ósemki i kroimy w plasterki (tak jak do szarlotki)
7. Jeżeli kupiłyście
ananasa w puszce w plastrach, a nie w kostce, to kroimy.Reklama8. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupki
jajka kroimy również w kosteczkę.
9. Większą miskę/salaterkę na spodzie delikatnie smarujemy
majonezem i wszystkie składniki układamy na przemian warstwowo, co jakiś czas przekładając warstwą
majonezu. W trakcie można delikatnie posypać
pieprzem do smaku, ale generalnie jest to słodka, a nie pikantna
sałatka.
10. Wierzch udekoruj dowolnie – pomysł ze środkowymi, cieniutkimi listkami
pora wpadł mi do głowy w trakcie krojenia, ale widzę już w tym miejscu następnym razem
szczypior