Wykonanie

Kolejna wersja sałatki warstwowej. Po pierwszej wersji - naszej ulubionej zresztą, już od dłuższego czasu przymierzałam się do przygotowania sałatki z
selerem konserwowym i choć osobiście za smakiem gotowanego
selera nie przepadam, to ta
sałatka bardzo przypadła mi do gustu. Połączenie
selera, z wędzonym
kurczakiem, słodko-kwaskowym
ananasem oraz dużą ilością słodkiej
kukurydzy okazało się bardzo smakowite. Polecam, szczególnie na imprezy. Porcja dość konkretna...Składniki:- puszka
ananasów (w kawałkach)- 5
jajek ugotowanych na twardo- 1 słoik
selera konserwowego- 2 wędzone udka od
kurczaka- 200g
żółtego sera (u mnie gouda)- duża puszka
kukurydzy (u mnie ok.400g)- ok.4-5 łyżek dobrego
majonezu- ok.4-5 łyżek
jogurtu naturalnego- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)W miseczce przygotować sobie
majonez wymieszany razem z
jogurtem i doprawiony świeżo mielonym
kolorowym pieprzem (ja dałam go dość sporo).W misie (u mnie garnek żaroodporny) wyłożyć warstwami: odsączonego
ananasa (ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki), odsączony
seler konserwowy, pokrojone w kostkę
jajka, zalać to połową przygotowanego
sosu jogurtowo-
majonezowego.

Na nim ułożyć kawałki
kurczaka bez kości i bez skóry, pokrojone w kostkę, dodać odsączoną
kukurydzę i zalać drugą połową
sosu jogurtowo-
majonezowego. Wierzch posypać startym
żółtym serem.Przed podaniem dobrze schłodzić.Można również całość wymieszać ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy tylko pamiętać by nakładać wszystko warstwami, od góry do dołu.





Smacznego :-)