Wykonanie
Muffiny ze
szpinakiem,
serkiem brie i
żółtym serem to tuż obok muffinków z
szynką i muffinków z
pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze
słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować je w domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do
piwa itp.Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.
3 ząbki
czosnkuok. 400 g
mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszku
pieprz,
sól2
jajka340 g
mąki pszennej130 g
masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia
szpinaku250 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
pieprzu60 g dobrej jakości
żółtego seraok. 50 g
serka brieWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Następnie dodajemy rozmrożony
szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej
wody. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej. Studzimy.
Masło roztapiamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Serek brie kroimy w drobną kostkę.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka razem z
mlekiem i roztopionym
masłem, a następnie łączymy z
mąką i proszkiem. Do całości dodajemy
szpinak,
starty ser żółty, pokrojony
serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".
Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).Muffiny podajemy z ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.