ßßß Cookit - przepis na szpinakowy tort naleśnikowy z kozim serem

szpinakowy tort naleśnikowy z kozim serem

nazwa

Wykonanie

ZE SZPINAKIEM i SERKIEM KOZIM NA CIEPŁO
I znów zamarzył mi się torcik naleśnikowy. I stworzyłam oto taki sobie mini na ciepło. Można go przygotować ogromnego i nieco niższego lub zakasać rękawy, wyjąć mini patelnię i smażyć ;) Efekt świetny, każdy niejadek spałaszuje swoją porcję. Polecam gorąco.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mleka
2 szklanki maki
0,5 szklanki łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki rozmrożonego i lekko podgrzanego szpinaku
2 jaja
farsz szpinakowy (farszu wychodzi na dwa takie torciki):
1 cebula
oliwa z oliwek
500 g zamrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
50 g koziego sera brie
50 g dowolnego sera żółtego
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą miksera na gładkie gęste ciasto. Zostawiamy na pól godziny.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak, mieszamy. Gdy szpinak się rozmrozi i odparuje, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i starty na tarce ser żółty oraz pokrojony drobno serek kozi. Przyprawiamy do smaku i wyłączamy.
Naleśniki smażymy na niewielkiej patelni, gorące przykrywamy misą lub pokrywką, by pozostały wilgotne. Kiedy wszystkie będą gotowe, zabieramy się za składanie tortu. Najpierw na naleśnik nakładamy warstwę szpinaku, przykrywamy następnym lekko dociskając i tak czynimy do wyczerpania składników. Podajemy od razu :) Smaczności!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2015/01/szpinakowy-tort-nalesnikowy-z-kozim.html