Wykonanie



Shoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków
mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie.Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna.Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami.

2 podwójne
piersi z kurczaka
przyprawy (możemy użyć gotowej
mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych:
kolendry,
kminu rzymskiego,
chili,
kurkumy,
słodkiej papryki,
imbiru,
goździków,
gorczycy,
kardamonu)
pieprzczosnek w proszku
olejShoarma z
Kurczaka - Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy
przyprawami tak aby pokryć całe
mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej
mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki
czosnku w proszku oraz
pieprzu)Kawałki
kurczaka smażymy na rozgrzanym
oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz
sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa:
pomidory,
ogórki,
kapusta pekińska,
cebula.Całość również możemy polać
sosem czosnkowym lub innym ulubionym.








