Wykonanie

Gyros z
kurczaka to szybki i prosty sposób na przygotowanie domowego
mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :)U mnie
z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany
sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :)Polecam :)Składniki- 2 duże
piersi z kurczaka- 3-4 łyżki
przyprawy kebab-gyros- 1 łyżeczka
czosnku mielonego- pół szklanki
olejuWykonanie
Piersi z kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje
przyprawę kebab-gyros,
czosnek mielony, zalewam
olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.Po tym czasie
mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z
mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż
mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami,
sosem czosnkowym i
sałatką colesławSmacznego :)
