Wykonanie
Czekoladowe naleśniki - wielbicieli
czekolady nie trzeba długo namawiać do ich przygotowania. Mocno
czekoladowe naleśniki z
serowo-
śmietanowym nadzieniem i dowolnymi
owocami - poezja dla podniebienia. Danie rozpływające się w ustach, pięknie prezentujące się na talerzu i ten niezwykły zapach... Aromat
czekolady pobudza zmysły i zachęca do zjedzenia niejednej porcji. Potrawa idealna na romantyczne wieczory, jako deser lub nawet jako słodki obiad - szczególnie zachwycone będą nimi dzieci.
Czekoladowe Naleśniki - Składniki:Naleśniki:100 g
gorzkiej czekolady75 g
masła1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanejniepełne 2 szklanki
mąki2
jajkaok. 4 łyżki
cukru1 łyżka
kakaoszczypta
soliNadzienie:250 g gęstego
serka waniliowego (może być
serek homogenizowany)250 g
śmietany kremówki 30%olejcukier pudersos
czekoladowy, dowolne
owoce (opcjonalnie)Naleśniki:
Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy
czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na
czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną
czekoladę z
masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy
mieć problemy z ich przewracaniem).Nadzienie:Kremówkę ubijamy na sztywno (niezbyt długo, aby nie wytrąciło się
masło). Ok. 2 kopiate łyżki
śmietanki odkładamy na dekorację. Do reszty dodajemy
serek waniliowy i mieszamy do połączenia składników.
Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje nadzienia i składamy w rożki.Na gotowe naleśniki
czekoladowe wykładamy po "kleksie" odłożonej
śmietanki i oprószamy
cukrem pudrem.Dodatkowo możemy je polać sosem
czekoladowym i udekorować
owocami.