Wykonanie
Czekoladowe naleśniki z Nutellą - istna rozpusta... jednak kto się nim oprze? Wielbicieli popularnego, pysznego
kremu czekoladowo-
orzechowego nie trzeba zbyt długo przekonywać do tego dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji.
Naleśniki:100 g
gorzkiej czekolady75 g
masła1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanejniepełne 2 szklanki
mąki2
jajkaok. 4 łyżki
cukru1 łyżka
kakaoszczypta
soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g
orzechów laskowycholejsos
czekoladowy (opcjonalnie)Naleśniki:
Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy
czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na
czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną
czekoladę z
masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy
mieć problemy z ich przewracaniem).
Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki na naleśnik) i składamy w rożki.
Czekoladowe naleśniki posypujemy drobno pokrojonymi
orzechami laskowymi.Możemy również polać je sosem
czekoladowym.