ßßß


Sushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb, owoców morza itp. (sushi - warto przeczytać).300 g ryżu do sushiok. 8 arkuszy wodorostów noriZaprawa do ryżu:4 łyżki octu ryżowego2 łyżki cukruszczypta soliprzykładowe dodatki:łosoś (ok. 200 g)awokadopaluszki krabowe (jedno opakowanie)sałata lodowakrewetki (ok. 150 g)ogórekSushi - Temaki - Sposób przygotowania:
Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa). Następnie ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie przepłukujemy ryż po raz ostatni, przekładamy do garnka i nalewamy ok. 550 ml wody - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając Po tym czasie woda powinna całkowicie odparować. Ryż ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Zaprawa do ryżu:Ocet, cukier i sól wlewamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia składników (nie wolno gotować).Dressingiem polewamy ugotowany ryz i studzimy. Ryż musi być całkowicie wystudzony zanim rozpoczniemy robienie sushi. W przeciwnym razie nori stanie się gumowate i niesmaczne.Przygotujmy miseczkę z wodą w której będziemy moczyć palce (ryż będzie kleił się do rąk).Każdy arkusz nori zginamy na pół i przecinamy wzdłuż tworząc 2 równe prostokąty (można przeciąć na 4 części jednak Temaki wyjdą wtedy bardzo malutkie).Na górną część każdego prostokątku wykładamy ryż, smarujemy majonezem i wykładamy dodatki do sushi. Lewy górny róg i prawy dolny zwijamy do części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu.
Przykładowe łączenia składników:paluszek krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórekDo sushi warto podać:- marynowany imbirktóry orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.
- wasabiczyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy- inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiejnp.sos chili słodki (przepis),ostrygowy,rybny











