Wykonanie
Tortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno
czekoladowy biszkopt z wilgotną,
kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą
czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".
Biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru80 g
mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki
kakao (1/5 szklanki)40 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g
wiórków kokosowych120 g
masła500 ml
mleka1/2 szklanki
cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:100 g
czekolady gorzkiej50 g
masłaniewielka ilość
mlekaniewielka ilość
malibu (opcjonalnie)
Biszkopt:
Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową,
kakao i
proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą
czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Masa kokosowa:
Mleko zagotowujemy z
cukrami, dodajemy
kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy
masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny
biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią
tortu - ponczujemy.Polewa:
Czekoladę wraz z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto.Najlepiej smakuje na drugi dzień, po wcześniejszym wyciągnięciu z lodówki.