Wykonanie


Nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta.
Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących
migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość.
Biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru80 g
mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki
kakao (1/5 szklanki)40 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:660 ml
śmietanki 30 lub 36%2
fixy do ubijania
śmietanyok. 3-4 łyżki
cukru pudru
100 g
płatków migdałów100 g
gorzkiej czekoladyniewielka ilość
mleka +
wódka (opcjonalnie)
Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową,
kakao i
proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą
czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.
Płatki migdałów podpiekamy na suchej patelni. Całkowicie studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Śmietankę ubijamy.
Cukier puder mieszamy wraz z
fixem, a następnie dodajemy do
śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny
biszkopt i posypujemy połową
płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy
mlekiem (można dodać odrobinę
wódki lub innego
alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej
czekolady (ok. 50 g) i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (zostawiając ok. łyżkę na wierzch
tortu) i przykrywamy górnym krążkiem. Ponczujemy i cienko smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy resztą
migdałów i
czekolady. Tort, przed podaniem warto pozostawić na całą noc w lodówce.Najlepiej smakuje gdy chwilę "odstanie" po wyciągnięciu z chłodziarki.




